基于活动──组织流程图的业务过程重构方法

A BPR Approach Based on Activity-Section Flow Chart

将原有的支持BPR的活动流程图和组织流程图结合起来,提出一种基于活动—组织流程图的、人机交互式的企业业务过程重构方法.该方法利用图的邻接矩接和可达矩阵,可以方便地找出业务流程中的不合理部分,从而为大规模系统的业务过程改造提供了一种有效的工具.方法应用于某钢铁公司的物资管理系统的流程改造,取得了满意的效果.

We propose the concept of activity-section flow chart to support BPR,which is the combination of the existing activity flow chart and section flow chart. Based on the new concept, a human-computer in-teractive approach for BPR is developed. It can find out the unreasonable activity loops and excessive busi-ness rounds between sections by the adjective and reachable matrices. The approach had been applied to an iron and steel works. The satisfactory results were achieved.

汪定伟; 唐志文;.基于活动──组织流程图的业务过程重构方法[J].管理科学学报,1999,2(3):