学习型组织中的“学习主体”类型与案例研究

Studies on “learn ing en tity”in learn ing organ ization: Types and case studies

通过对国际知名的、长盛不衰的学习型组织(摩托罗拉、惠普、通用电气等) 深入的案例研 究, 指出员工是学习型组织中真正的学习主体, 并提出了以“自愿式(vo lun tary) —要求式( re2 qu ired) ”、“个人式( individual) —团队式( team ) ”两个维度所形成的四种“学习主体”类型(即I2 V 型, T 2V 型, I2R 型, T 2R 型) 及其运作案例. 最后提出了影响组织选择这四种不同类型“学习 主体”时的相关因素.

Based on the case studies in the famou s endu ring in ternat ional learn ing o rgan izat ion such asMo to ro la, Hew let t Packard, and General Elect ric, w e found that emp loyee is the real learn ing en t i2 ty (L E). Two dim en sion s have been pu t fo rw ard to classify differen t types of L E. O ne is“vo lun tary o r requ ired”, the o ther is“individual o r team ”. A cco rding to the dim en sion s, fou r differen t types of L Es have been ob tained such as I2V , T 2V , I2R , T 2R. A lso, som e facto rs w h ich cou ld inf luence the cho ice of differen t types of L Es have also been pu t fo rw ard.

陈国权 李赞斌.学习型组织中的“学习主体”类型与案例研究[J].管理科学学报,2002,5(4):