股票市场的极值风险测度及后验分析研究

国家自然科学基金资助项目(70501025;70771097)

通过对上证综指和世界股市若干重要指数的实证研究发现,无论是在成熟资本市场还是新兴资本市场当中,极值理论(EVT)及其工具都能更加准确地刻画实际市场的极端波动和风险状况.详细说明了不同收益分布假定下风险价值(VaR)的计算方法及其后验分析(Back-testing)过程,证明了与非条件和条件正态分布以及条件t分布等主流金融理论的收益分布假定相比,条件EVT分布在测度极端市场风险时所表现出的优越性,同时说明了在不同概率水平下各种收益分布假定的精确度和适用范围.

By means of empirical statistical tests of SSEC and several other important stock indices,this paper proves that Extreme Value Theory and its tools provide more accurate description of extreme volatilities and risk conditions in actual markets.Through detailed illustrations of VaR calculation and its Backtesting under different distribution assumptions,this paper also proves that,relative to many other popular assumptions of return distribution,such as,conditional Normal or t distribution,EVT di...

魏宇.股票市场的极值风险测度及后验分析研究[J].管理科学学报,2008,11(1):