产品系统生态因子选择动力研究

为了探寻企业实施生态化经营的内在驱动机制,选择竞争性市场结构作为研究背景,把产品系统分割为满足常规功能的普通因子部分和满足生态要求的生态因子部分,而产品顾客则被划分普通型消费者和具有生态意识的责任型消费这两部分.在此基础上引入政策补贴变量,分别从短期和长期两个视角来分析企业产品系统生态化的行为特征.研究发现:在利润目标的驱使下,基于对责任型消费群体规模、自身技术经济实力、政策支持力度等因素的综合考虑,企业对产品系统生态因子比例的选择具有较强的策略性。

To study the inner drive mechanism of enterprise' s ecological running,this paper select a competi- tive market as our research background,and divide the product system into general components that meet the conventional functions and ecological components meeting environmental and resource protection needs,with consumers consist of ordinary group and responsible group.Based on the above assumptions,the characteris- tics of the ecological evolution in product system influenced by a subsidy policy...

李昆,魏晓平.产品系统生态因子选择动力研究[J].管理科学学报,2008,11(2):