基于空间聚类挖掘的城市应急救援机构选址研究

国家社会科学基金资助项目(07CTQ009)

以城市突发事件的应急管理为应用背景,研究使用空间聚类技术解决应急服务机构的选址问题.首先提出实施聚类分析的数据模型,然后改进既有空间聚类算法的基础上,提出了以 k-means 聚类算法缩减解空间的搜索范围、以模拟退火算法为解搜索策略.基于 GIS 系统,充分考虑空间障碍物因素和空间环境因素等限制条件,提出(COD-MEANS-CLASA)的空间聚类算法以实现应急救援机构的科学选址.实验结果表明,提出的算法在执行效率和解质量两方面具有更好的表现.

This article uses urban emergency response management as the background.Spatial clustering method is adopted to solve the site selection problem of emergency response center.Firstly,a new data model of emergency management for clustering analysis is given.Secondly,a new spatial clustering method named COD-MEANS-CLASA algorithm is proposed to realize the site selection of emergency center.It has the advan- tages of applying k-means algorithm to reduce result space,using CLASA as result-searching ...

樊博.基于空间聚类挖掘的城市应急救援机构选址研究[J].管理科学学报,2008,11(3):