VMI下的两级供应链库存决策模型研究

国家自然科学基金资助项目(70671095);;浙江省社会科学界联合会研究课题成果(07B03)

在季节性商品销售环境下,考虑由一个供应商和两个零售商所组成的两级供应链模型.引入 VMI 运行机制,讨论供应商的最优库存决策.传统上,供应商总是在销售季节开始前确定各个零售商处的库存量,而不会对两个零售商处的库存进行调节.研究当供应商有能力在销售季节开始之初对两个零售商处的库存进行调节时其最优决策将发生的变化.文章进一步讨论了库存转运对零售商以及供应链整体性能所带来的影响.分析了单位转运价格等参数变动对最优解的影响.用一个算例对结论进行了说明.

The supply chain in our paper comprises one supplier and two retailers,and the products are per- ishable and sold over a single selling season.A vendor-managed inventory(VMI)mode is introdueed,and the supplier's optimal inventory decisions are analyzed.Traditionally,the supplier decides each retailer's in- ventory quantity before the selling season seperately,when the demand is uncertain.And the supplier has no chance to modulate inventory between the two retailers,which is similar to the classi...

蔡建湖,周根贵,黄卫来. VMI下的两级供应链库存决策模型研究[J].管理科学学报,2008,11(4):