基于影子价格的组合双向拍卖交易价格研究

国家自然科学基金资助项目(70371023);;国家教育部博士点基金资助项目(20030358052)

在传统的拍卖方式中,拍卖的最终成交价格是买方或者卖方单方面竞争的结果,难以充分反映竞标组合所包含的市场信息,揭示商品的内在价值,从而为拍卖参与人提供有益的信息.在考察了组合双向拍卖机制中现有的交易价格规则的基础上,通过引入影子价格,提出了一种基于单位组合市场交易剩余最大化原则的市场出清机制,该机制不仅使交易价格反映组合商品的市场价值.而且能改善拍卖市场的微观结构.

The ultimate bargain price is the result of unilateral competition among bargainers or purchasers in the traditional auction mechanism.The mechanism of fixing price hardly reflects the information of bundle or- ders and reveals the inherent value of the bundles.Based on a review of the current trading mechanism of prices on combinatorial double auction,this paper proposes a market cleaning algorithm to maximize per-bun- dle unit trade surplus by appling shadow prices.The trading mechanism of pri...

范小勇,石琴.基于影子价格的组合双向拍卖交易价格研究[J].管理科学学报,2008,11(5):