一种逆向物流网络的多期动态选址方法

国家自然科学基金资助项目(70572045)

提出一种逆向物流网络的多期动态选址方法.不同于静态的、单期模型,考虑需求变化的不同时期下,计算机相关产品逆向物流网络的多层设施定位方法.基于遗传算法,采用二进制十进制混合编码的染色体来表示回收点、回收点的回收期及回收中心相关的决策变量;设计顾客对回收点、回收点对回收中心的两个子分配算法来保证所有约束的满足性,并进行拟合度函数的评价;提出的特定遗传进化操作使得模型求解方向趋于回收点、回收中心和生产点相结合的最佳逆向物流网络;最后的仿真实例说明了所提方法的有效性.

This paper proposes a method of multi-period dynamic location in reverse logistic network.Unlike the static,single-period models,under the different demands in different periods,this paper considers apply- ing a dynamic facility location approach to develop the multi-echelon reverse logistics network for computer and relevant product returns.Based on genetic algorithm,each chromosome,which consists of binary values and decimal values,denotes the decision variables correlated with return points,r...

李波,曾成培.一种逆向物流网络的多期动态选址方法[J].管理科学学报,2008,11(5):