权威类型、决策程序对高管决策过程影响研究

国家自然科学基金优秀创新群体资助项目(70121001)

高层管理团队中客观存在的各种类型的权威对团队决策过程的质量会有怎样影响这一黑箱问题目前尚未探明.该文利用200多名 MBA 学员展开权威类型、决策程序对高层管理团队的决策效率和过程满意度的影响效应实验研究,结果表明高层管理团队权威的存在显著地提高了决策过程的效率和满意度,并且,决策过程满意度的提高主要依赖于知识权威和复合权威,决策效率的提高主要依赖于权力权威的作用等.结论为企业高层管理团队决策水平的提高提供了有益的参考.

In face of the changing of complex management environments,how different types of authorities af- fect the decision process of top management team has not been exactly answered.More than 200 MBA students participated in the experiment research to explore the effects of authority type and decision procedure on TMT decision-making efficiency and their satisfaction with decision process,and it is found that the existence of au- thority can significantly improve the satisfaction and efficiency.Furth...

郭菊娥,白云涛,席酉民,王艳.权威类型、决策程序对高管决策过程影响研究[J].管理科学学报,2008,11(6):