双边市场下电视传媒平台兼并的福利效应分析

国家自然科学基金资助项目(70672070);;教育部人文社会科学青年基金资助项目(08JC790036)

从双边市场视角研究了电视传媒平台企业兼并及其产生的效应,探讨了电视传媒平台企业的兼并与单边市场内企业兼并的不同之处.研究表明:从平台企业自身的角度出发电视平台企业的兼并能带来更大的利润;从广告商用户的角度来看,电视平台企业之间的兼并并不会损害广告商的利益,反而降低了广告费,增大了广告量,提高了广告商的利润;与社会福利最大化的广告量进行比较,在广告商较少的一定条件下,电视平台企业之间的兼并重组将低于社会福利最大化的广告量,存在广告量供应不足.

The paper analyzes the merger strategy and economic effects of mergers of television media platform firms from the perspective of "two-sided markets".Further,it explores the differences between merger in the two-sided markets and one-sided markets.The results show the television platform's merger and concentration can result in more profits to the platform and not lower profits to advertisers,because it results in a lower price per advertising,more advertising and more profits to advertisers.Rel...

程贵孙,陈宏民,孙武军.双边市场下电视传媒平台兼并的福利效应分析[J].管理科学学报,2009,12(2):