中文网络客户评论的产品特征挖掘方法研究

国家自然科学基金资助项目(70771032,70501009);;香港理工大学研究基金资助项目(G-YX93)

随着互联网的广泛应用,在Blog、BBS、Wiki等网络站点中出现了大量的针对商品或服务的客户评论,这些客户评论中所包含的丰富信息,对企业管理具有重要的价值.通过数据挖掘算法对客户针对某一产品的大量评论进行分析,可以挖掘出这些产品的主要特征,并有望进一步发现客户对这些特征的意见和态度.在英文世界中已经有学者开始对这一研究进行探索,然而由于语言结构等方面的差异,英文的研究成果尚无法直接应用于中文客户评论的挖掘中.本研究针对中文的特点,提出了面向中文的客户评论挖掘方法.该方法基于改进关联规则算法实现了针对中文

Nowadays,more and more customers read online reviews on products before making the decision of purchase.It is also a common practice for merchants and manufacturers to get useful feedback from reviews written by their customers on products and associated services.Therefore,mining features of products from online reviews has emerged to be an important research topic.However,most present studies focused mainly on English reviews.As China becomes a potential e-commerce market in the world,Chinese h...

李实,叶强,李一军,Rob Law.中文网络客户评论的产品特征挖掘方法研究[J].管理科学学报,2009,12(2):