质量与价格竞争供应链的均衡与协调策略研究

国家自然科学基金重点项目(70432001);;中国博士后科学基金资助项目(20070410166);;上海市重点学科建设资助项目(B210)

研究了一个两条竞争的二层供应链模型,每个制造商通过各自的分销商向顾客提供产品,供应链在产品质量和价格两个方面进行竞争.文中首先分析了三种情景中供应链竞争的均衡解:无协调情景、混合情景(仅有一条供应链采用协调策略)和协调情景.通过分析发现协调策略对于每条供应链都是一个占优策略,并且质量成本优势越大供应链在采用协调策略后的收益越大.但当两条供应链同时采用协调策略后,所有供应链的利润有可能均小于无协调情景中的利润,即可能出现囚徒困境现象.供应链协调加剧了市场竞争,使产品平均质量提高和市场中顾客总量增加.供应链协调总是使顾客受益.

In this paper,we consider a market with two competing supply chains with common customers,each consisting of one manufacture and one retailer.We assume that supply chain competing on two sides: products' qualities and prices.At first we analyze the supply chain competition results in three scenarios: uncoordinated scenario,hybrid scenario(only one supply chain adopts coordination strategy) and coordinated scenario.We show that coordinating supply chain decisions is a dominant strategy for each s...

鲁其辉,朱道立.质量与价格竞争供应链的均衡与协调策略研究[J].管理科学学报,2009,12(3):