一种信息优势的比较和拍卖机制研究

国家自然科学基金资助项目(70771041,70471077);;博士点基金资助项目(20020487046)

以目前网上拍卖和多物品拍卖为背景,从"信息优势"的角度研究了一个拍卖信息从隐藏、部分隐藏、逐步过渡为公开等5种具体情形的两异质物品序贯拍卖问题,分析和比较了各种情形下竞标人的占优报价和拍卖方的期望收入,探讨了信息优势对估价和拍卖效率的影响,得到了一些有关拍卖机制设计和信息策略选择的有价值结论,并结合网上拍卖和招投标管理等给出了相关机制设计的建议.

Online auction and multi-object auction are the research background of this paper.In the paper,a bidder's dominant offer and an auctioneer's expected revenue are analyzed and compared in a special sequential auction of two heterogeneous objects,in which the auctioneer's information are hidden,partial hidden or revealed step by step.The impact of information advantage on valuation and efficiency in auctions is analyzed.Some valuable conclusions are drawn about the information strategy and mechani...

赵勇,陈阳,饶从军.一种信息优势的比较和拍卖机制研究[J].管理科学学报,2009,12(6):