欺压与风险分担:B2B电子交易市场环境下均衡策略分析

国家自然科学基金资助项目(70971076);;国家自然科学基金资助重点项目(70731003)

B2B电子交易市场为生产商和零售商提供了新的销售和采购渠道,从而改变了传统供应链结构.在考虑了随机需求和随机电子市场交易价格的基础上,文章研究了在B2B电子交易市场环境下单一生产商和单一零售商组成供应链的最优策略.在销售期之前,生产商首先决定批发价格和生产数量;作为跟随者,零售商决定零售价格和订购数量.在销售期,生产商和零售商可以在B2B电子交易市场中交易.研究结果表明,对于零售商,B2B电子交易市场可以作为投机市场或者第二采购渠道,而生产商在定价策略中通过欺压目的或者风险分担目的来进行风险管理.

The emergence of B2B online exchanges has provided manufacturers and retailers a new avenue to do their business,and thus has changed supply chain structures.This paper investigates the strategies of a manufacturer and a retailer in a decentralized supply chain with a fully liquid B2B online exchange.The manufacturer,as a Stackelberg leader,determines the wholesale price and the production output;while the retailer,as a follower,determines the retail price and the quantity to be ordered from the...

邢伟,汪寿阳,冯耕中.欺压与风险分担:B2B电子交易市场环境下均衡策略分析[J].管理科学学报,2010,13(1):