考虑兼容性和重用性的软件组件选择优化模型

国家自然科学基金资助项目(70721001;70625001;70471028);;教育部新世纪优秀人才支持计划资助项目(NCET-04-280)

基于组件的软件开发(component based software development,CBSD)方法是一种有效提高软件重用性,降低软件产品开发成本的方法.在CBSD过程中很重要的一个环节就是组件的选择;目前针对这部分的研究多数都是关于组件技术的实现细节,而缺少宏观上的决策指导组件的选择.针对这种情况,引入了兼容性关系集合的概念,结合非此即彼约束描述软件组件之间的兼容性关系;提出了一个综合考虑重用性和兼容性的组件选择优化模型;通过仿真揭示模型中关键参数变化对软件产品总成本目标的影响.在选择组件开发商参与软件产品的设计和开发过程中,模型可以为软件开发商提供决策支持;在组件中间商采购组件产品构建组件库过程中,模型也可以提供宏观的指导作用.

Component based software development is well acknowledged as a methodology which establishes reusability of software and reduces development cost effectively.Component selection is a very important part of CBSD process,however most of the research works have focused on details of implementation using information technologies rather than optimization methods.Based on this background,a concept of compatibility set is proposed to present compatibility of software components with either-or constrain...

牟立峰,唐加福.考虑兼容性和重用性的软件组件选择优化模型[J].管理科学学报,2010,13(1):