基于长期或短期战略下的两期供应链合同分析

国家自然科学基金资助项目(70802041);;中国博士后基金资助项目(20080440617);;上海市博士后基金资助项目(No.09R21413800)

分析了1个供应商和1个零售商组成的系统,系统成员进行两期博弈;两期不确定性需求分布和需求实现值一样,系统成员可以通过观察第1期销售量,更新第2期不确定性需求分布.研究得出:首先,在集中系统中,系统最优策略为采用长期战略模式;其次,在分散系统中,系统成员之间的博弈均衡为,当单位产品的生产成本较低时,均采用长期战略模式,当单位产品的生产成本较高时,零售商采用短期战略模式、供应商采用长期战略模式;再者,在回购系统中,系统成员收益仅受零售商的战略模式影响,而与供应商的战略模式无关;最后,采用数值模拟方法分析了分散系统中系统成员的收益.

A supply chain comprised of one supplier and one retailer is analyzed,in which the members game in two periods;each period prior demand distribution and realization of the demand are of the same distribution,furthermore,in the second period demand distribution can be updated over time via the information of realization of sales in the first period.The research results are as follows: Firstly,in the centralized system,the best strategy of the system is to explore long-term strategy.Secondly,in th...

李娟,黄培清.基于长期或短期战略下的两期供应链合同分析[J].管理科学学报,2010,13(2):