关键词拍卖中最优保留价的研究

教育部人文社会科学十五规划资助项目(01JA790063).

研究了近年来在搜索引擎上广泛采用的一种广告形式——关键词拍卖.在关键词拍卖中如何设定每个关键词的保留价是搜索引擎在实践中向理论界提出的一个难题.通过建立一个可分单物品的拍卖模型来描述这种广告服务的销售机制,进而利用最优机制理论推导出每个关键词最优保留价所满足的方程.这一结果是对Riley和Samuelson关于最优机制研究中一个经典结论的推广,并可直接用于实践.

This paper studies a form of advertising—keyword auction,which is widely used by search engines in recent years.In practice,how to set reserve prices for each keyword is a difficult problem.This paper adopts a divisible single-object auction to model the selling mechanism of the advertising and obtains a mathematical equation about optimal reserve price for search engine.The conclusion generalizes a classic result given by Riley and Samuelson and can be used in practice of search engine directly...

戎文晋,刘树林.关键词拍卖中最优保留价的研究[J].管理科学学报,2010,13(4):