R~2与股价中的信息含量度量

西南财经大学中国金融研究中心资助重大项目(2006JDXM198)

基于新古典金融经济学的分析框架,在全面分析信息、噪声、股价波动以及波动同步性(R2)相互关系的基础上,从理论角度提出了股价中信息含量与R2之间可能存在倒U字型关系的假说;将机构持股比例作为股价中信息含量的代理变量,并利用我国A股市场2004年度市场交易数据进行了标准的计量分析,实证结果证实了上述假说.从而表明:在我国A股市场上进行公司层面的分析时,如果用R2直接作为股价中信息含量的度量,可能会混淆信息与噪声对个股股价波动的影响,因为较小的R2既可能是由资本化进了更多的个股信息所引起的,也可能源于更大的噪声对个股股价所产生的影响.

In this paper,we theoretically analyzed the relations among information,noise,the volatility of stock price and the synchronicity of stock price from the viewpoint of financial economics.We put forward a hypothesis that there is an inversely U-shaped relationship between the informativeness and the R2.Our empirical results show that the above hypothesis is proved to be correct by using the trading data of A-share stock market of our country in 2004,with the ratio of shares which are hold by inst...

张永任,李晓渝. R~2与股价中的信息含量度量[J].管理科学学报,2010,13(5):