基于离散粒子群优化的轧辊热处理调度方法

国家自然科学基金资助项目(70721001;70625001);;教育部新世纪优秀人才支持计划资助项目(NCET-04-280)

以某轧辊企业铸钢分厂的轧辊热处理调度问题为实际背景,研究了两阶段及三阶段无等待混合流水车间调度问题.针对问题中工件加工无等待特点,设计了分阶段实现的无等待算法;在此基础上,结合离散粒子群优化算法对建立的整数规划模型进行优化求解.通过对真实数据仿真实验所得结果的比较与分析,验证了算法的可行性和有效性,并给出了具有实际参考价值的设备改进策略,对生产决策者合理安排生产具有一定的指导意义.

A two-stage and three-stage no-wait hybrid flow shop(NWHFS) scheduling problem is considered against a background of the scheduling problem of roller annealing operation in cast steel plant of a roller corporation.For the no-wait constraint between two sequential operations of a job,the no-wait algorithm of grading(NWAG) is designed.On this basis,we tried to combine NWAG with the discrete particle swarm optimization(DPSO) algorithm to solve the built integer programming model.In the simulation e...

宋继伟,唐加福.基于离散粒子群优化的轧辊热处理调度方法[J].管理科学学报,2010,13(6):