持续生产循环下变动供需之供应链协调模型

台北行政院国家科学管理委员会资助项目(NSC96-2416-H-018-007-MY2)

建立了在买卖双方供应链协调合作之下单一买方与单一供应商之整合模型.为了符合实务上买方的需求与供应商的供给皆是变动的情况下,模型系探讨在持续生产循环的期间下,利用JIT采购制度"1次订购多次运送"的方式,供应商以接单式生产的方式生产,考量变动需求与变动供给.借由最小化买方与供应商之总相关成本,求解出1次订购之最佳的运送次数与运送点及每个运送点的最佳运送数量.不同于传统计量方法复杂的运算方式,本模型利用混合整数规划(mixed integer programming)技巧,只需将相关参数代入即可简单且容易求解,由数值范例和敏感性分析的研究结果可获得验证.此外,研究结果也显示,在多次运送存货的方式下,变动的运送区间相较于固定的运送区间,更可以达到最小化总相关成本的目标.

This research develops a single buyer-supplier integrated model under supply chain coordination and cooperation mechanisms between buyer and supplier.In order to meet the condition that both the demand of the buyer and the supply of the supplier are variable in practice,the model we proposed is under continuous production cycle,and considers small lot sizing and frequent deliveries policies in JIT purchasing system.Moreover,we consider both variable demand and variable supply.The purpose of this...

张锦特,郑淑玲.持续生产循环下变动供需之供应链协调模型[J].管理科学学报,2010,13(8):