中小企业协同创新网络与创新绩效的实证研究

国家自然科学基金资助项目(70772067);;教育部“新世纪优秀人才支持计划”资助项目(NCET-06-410)

基于188家中小型制造业企业的问卷调查数据,运用结构方程模型探讨不同的协同创新网络和企业创新绩效的关系.研究结果表明:"企业—企业"、"企业—中介"和"企业—研究组织"等协同创新网络对企业创新绩效有着显着的正向效应,而"企业—政府"协同创新网络对企业创新绩效没有直接效应,但却存在显着的间接效应.研究证实,不同的协同创新网络对企业创新绩效的影响程度存在显着差异,其中"企业—企业"协同创新网络对提升企业创新绩效的效应最为显著.研究还表明,垂直和水平的协同创新网络对企业创新绩效的作用程度不同,同顾客、供应企业的垂直协同相比水平协同对企业创新绩效的推动作用更为显著.

On the basis of a sample of 188 Chinese manufacturing SMEs,this paper explores the relationship between different synergic innovative networks and innovation performances of SME using the method of Structural Equation Modeling(SEM).This study finds that the synergic innovative networks such as "firm-firm","firm-intermediaries" and "firm-research organizations" have positive effects on innovation performances of SMEs.However,there is no direct effect but indirect effect of "firm—government" syner...

解学梅.中小企业协同创新网络与创新绩效的实证研究[J].管理科学学报,2010,13(8):